Arenberg

L'Afrique c'est chic 2019

L’ Afrique c’est chic, onder die feestelijke naam slaan ccBe, De Roma en Arenberg voor het tweede jaar op rij de handen in mekaar voor een stedelijk festival dat de kunst, de muziek en de identiteit van de Afro-cultuur overal ter wereld viert. Verspreid over verschillende locaties in de stad geniet je van 3 tot 24 oktober drie weken lang van diverse culturele evenementen: literaire happenings, culinaire avonden, film, comedy, fashion, dans en een breed scala aan nieuwe muziek en stijlen.


Het programma ziet er alvast veelbelovend uit. De Roma opent het festival op 03.10 met een avondvullend programma opgebouwd rond Reni Eddo-Lodge, auteur van het wereldberoemde boek Why I'm No Longer Talking to White People About Race. Twee dagen later staat de Angolese ster Pongo er op de planken, beter bekend als de zangeres achter de hit Kalemba (Wegue Wegue) van Buraka Som Sistema. In De Studio worden er wekelijks films vertoond, in Luchtbal gaan ze aan de slag met de West-Afrikaanse keuken en de typische wax stoffen. Verder op het programma: de Ethiopische toetsenist Hailu Mergia in het Oud Badhuis, Nuff Said in ccBe, David Kinkela in Arenberg, I hate Mondayz in het Toneelhuis en meer. Het festival sluit af met jazzgrootheden Ryan Porter en Kamasi Washington in Arenberg.

Naast een showcase van diverse artiesten staat L’Afrique c’est chic symbool voor artistieke vrijheid en predikt het de boodschap van tolerantie en gelijkheid. Het festival wil een ode brengen aan diversiteit en individualiteit. Aan de basis van het festival ligt Felabration, het wereldwijde feest ter ere van de Nigeriaanse muzikant en activist Fela Kuti. Deze in 1997 overleden, legendarische verzetsheld wordt nog steeds op handen gedragen en is één van de symbolen van het Afrikaanse volk. Als grondlegger van de Afrobeat drukte hij met zijn funky ritmes sinds de jaren ’70 ook een onuitwisbare stempel op de wereldwijde muziekscène.

Tickets zijn te koop via:
www.deroma.be, www.arenberg.be en www.ccbe.be